Reza Nabavi

Associate Professor

Update: 2024-10-24

Reza Nabavi

Faculty of Veterinary Medicine / Department of Pathobiology

Master Theses

  1. بررسي حضور آناپلاسما فاگوسيتوفيلوم در تك سمي هاي مناطق مختلف ايران در سال 1402-1401
    2024
    تا به امروز، آلودگي اسب با گونه هاي مختلف آناپلاسما به عنوان مثال آناپلاسما فاگوسيتوفيلوم، آناپلاسما مارژيناله، آناپلاسما اويس و آناپلاسما بويس مستند شده است، با اين حال، آناپلاسموز گرانولوسيتي اسب (EGA) شايع ترين بيماري مشترك بين انسان و دام آناپلاسما فاگوسيتوفيلوم است كه از بسياري از كشور ها گزارش شده است، اما اطلاعاتي در مورد آناپلاسموز اسب در ايران وجود نداشت. بنابراين، اين مطالعه با هدف ارائه اولين اطلاعات در مورد آناپلاسموز اسب در كشور انجام شد. براي اين منظور، در فاصله زماني فروردين 1401 تا خرداد 1402، در مجموع 152 نمونه خون از اسب به ظاهر سالم (118 اسب، 34 الاغ) از هر دو جنس و سنين مختلف در هفت شهرستان از چهار استان با اقليم هاي مختلف مثل شهرستان هاي آمل و محمودآباد در استان مازندران، شهرستان هاي ملاير و همدان در استان همدان، شهرستان كميجان در استان مركزي، شهرستان هاي بروجرد و رومشكان در استان لرستان، جمع آوري شد. اسمير خون رنگ آميزي شده با گيمسا از نمونه هاي خون تهيه و به صورت ميكروسكوپي مورد بررسي قرار گرفت. علاوه بر اين، DNA ژنومي از نمونه ها استخراج و با پرايمر هاي اختصاصي آناپلاسما در واكنش هاي Nested-PCR مورد آزمايش قرار گرفت. نمونه مثبت PCR توالي يابي و آناليز فيلوژنتيكي شد. باكتري آناپلاسما از نظر ميكروسكوپي مشاهده نشد اما يك نمونه از يك اسب ماده 8 ساله ساكن شهر آمل در PCR مثبت شد. تجزيه و تحليل فيلوژنتيكي جدايه شبيه آن را با آناپلاسما پلاتيس-لايك سويه كانديداتوس آناپلاسما كملي نشان داد كه شترهاي يك كوهانه را آلوده مي كند. طبق اطلاعات ما، اين اولين گزارش آناپلاسموز اسب در ايران و اولين ثبت آلودگي اسب با آناپلاسما پلاتيس است. مطالعات آتي در كشور براي روشن شدن شيوع و تنوع آناپلاسموز در جمعيت هاي اسب مورد نياز است.
    Thesis summary

  2. بررسي مولكولي گونه هاي ديروفيلاريا در خون گربه هاي همدان و كرمانشاه در سال هاي 1401-1399
    شيوا ساروئي 2023
    چكيده: مقدمه: تاكنون دو گونه ديروفيلاريا ايميتيس و ديروفيلاريا رپنس در گوشتخواران و انسان از ايران گزارش شده است. ديرفيلاريا ايميتيس كه به كرم قلب سگ معروف است و كرم بالغ آن در بطن راست قلب، سرخرگ ششي و وريد اجوف خلفي سگ زندگي مي كند ولي آلودگي در ديگر گوشتخواران از جمله گربه و حتي انسان نيز ممكن است ديده شود. گونه ي ديگر بنام ديروفيلاريا رپنس در بافت هاي زيرپوست در ميزبانان مختلف پستاندار از جمله انسان زندگي مي كند. ميزبانان واسط گونه هاي ديروفيلاريا پشه هاي كولكس، آنوفل و آئدس هستند كه هنگام خونخواري ميكروفيلر كرم را بلعيده، در بدن آنها به مرحله ي نوزاد عفونت زا تبديل شده و هنگام خونخواري مجدد لارو را به ميزبان جديد منتقل مي كنند. در ايران پشه كولكس تيلري به عنوان ميزبان واسط شناخته شده است. انتشار آلودگي جهاني است و از گربه ها در مناطق مختلف جهان ازجمله گربه هاي اهواز و اردبيل گزارش شده است. از آن جا كه در سال هاي گذشته آلودگي سگ ها به گونه هاي ديروفيلاريا در شهرستان هاي همدان و كرمانشاه گزارش شده است اما اطلاع دقيقي از حضور و فراواني آلودگي در گربه هاي اين دو شهرستان وجود نداشت هدف از مطالعه حاضر بررسي اپيدميولوژيك مولكولي ديروفيلاريوزيس بود. روش انجام مطالعه: در اين مطالعه، 138 نمونه خون وريد صافن يا سفاليك از گربه هاي شهرستان هاي همدان و كرمانشاه جمع آوري شد كه اين نمونه ها شامل 53 قلاده (4/38%) از گربه هاي همدان و 85 قلاده (5/61%) از گربه هاي كرمانشاه بودند. از نمونه هاي خون توسط كيت تجارتي، دناي ژنوميك استخراج شد و با استفاده از پرايمرهايي كه ناحيه ي cox1 كه نماتودها را شناسايي مي كند با روش PCR معمولي مورد آزمايش قرار گرفتند. سپس نمونه هاي مثبت، جهت تعيين گونه ديروفيلاريا با پرايمرهاي اختصاصي د. ايميتيس و د. رپنس با روش Multiplex PCR بررسي شدند. نتايج: 12 قلاده گربه (7/8%)، آلوده به ميكروفيلر تشخيص داده شدند كه اين تعداد آلودگي شامل، 7 قلاده از گربه هاي همدان معادل (2/13%)و 5 قلاده از گربه هاي كرمانشاه معادل (9/5%) بود. از اين ميان، 3 قلاده از گربه هاي همدان و 1 قلاده از گربه هاي كرمانشاه به ديروفيلاريا ايميتيس و همچنين 1 قلاده از گربه هاي همدان و 5 قلاده از گربه هاي كرمانشاه به ديروفيلاريا رپنس آلوده تشخيص داده شدند. نتيجه گيري: نتايج مطالعه حاضر نشان گر ف
    Thesis summary

  3. بررسي مقايسه اي گونه هاي بابزياي گوسفندي در ميزبان و كنه ي هاي جداشده از دام هاي موردمطالعه در شهرهاي همدان، قم و ايلام
    سارا صادقي 2022
    بابزيوزيس يك بيماري انگلي مهم و خطرناك در بسياري از مناطق جهان من جمله ايران بوده و مي تواند خسارات اقتصادي فراواني به صنعت دامپروري وارد آورد. بابزيا اويس و بابزيا موتاسي به عنوان عوامل ايجادكننده بابزيوزيس گوسفندي در ايران شناخته شده اند. در بررسي حاضر تعيين ميزان آلودگي گوسفند و بز به انگل بابزيا در استان ايلام، قم و همدان به وسيله گسترش نازك خون و روش PCR انجام گرفت. براي اين منظور در تابستان سال 1397 درمجموع 150 نمونه خون (50 نمونه از هر شهر) به صورت تصادفي از وريد وداج گوسفند و بز از مناطق مختلف جمع آوري شد. از 150 رأس دام در بررسي ميكروسكوپي نمونه هاي خون از 134 رأس گوسفند 55 مورد بابزيا مثبت (66/36%) و از تعداد 16 رأس بز تعداد 5 مورد بابزيا مثبت (7/35 %) مشاهده گرديد. نتايج بررسي مولكولي نمونه هاي خون نشان داد، در گوسفند تعداد 7 مورد (66/4 %) آلوده به بابزيا بوده اند و در بز آلودگي به بابزيا مشاهده نشد. نتايج اين مطالعه نشان داد، بيماري بابزيوزيس در بين گوسفندان شهرهاي همدان و قم وجود دارد. همچنين در بررسي ميكروسكوپي نمونه هاي غدد بزاقي كنه ي مشخص شد كه از تعداد 253 مورد كنه ي 229 مورد نر (51/90%) و 24 مورد ماده (48/9%) هستند. كنه ي هاي نر به 4 نوع ريپي سفالوس بورسا 71 مورد نشد (04/31%) و همافيزاليس پونكتاتا 38 مورد (593/16%) و هيالوما اكسكاواتوم 62 مورد (074/27%) و هيالوما مارژيناتوم 58 مورد (32/25%) شناسايي شدند و تعداد كنه هاي ماده، ريپي سفالوس بورسا 14 مورد (333/58%) و هيالوما 10 مورد (66/41%) بدون تعيين گونه گزارش گرديد.
  4. مطالعه آلودگي به كرم هاي لوله گوارش پرندگان غير اهلي همدان
    مهناز قوزيوند 2022
    گنجشك سانان به راسته اي از پرندگان به نام Passeriformis تعلق دارند كه بيش از نيمي از تمام گونه هاي پرندگان را شامل مي شود. بيماريهاي انگلي عامل آلودگي و مرگ و مير تعداد قابل ملاحظه اي از افراد انساني و حيوانات در جهان هستند. انگل هاي مهم دستگاه گوارش پرندگان در ايران، نماتودها ، سستودها و ترماتودها مي باشند. در اين پژوهش، تعداد 96 قطعه پرنده از پنج منطقه جغرافيايي مختلف از شهر همدان به روش زنده گيري صيد شدند. در آزمايشگاه پس از بررسي وضعيت كلي، پرنده با استفاده از داروي هالوتان آسان كشي شده و اندازه، وزن و جنسيت پرنده ثبت شد. پس از باز نمودن بدن پرنده با استفاده از يك قيچي ضدعفوني شده، اندام هاي داخلي از زيرمنقار تا ركتوم مورد بررسي قرار گرفت. بررسي ها در چهار مرحله انجام شد: مرحله اول بررسي بافت هاي اطراف مري و ناي در زير لوپ، مرحله دوم جداسازي مري از چينه دان و با ز نمودن لوله مري و بررسي آن، مرحله سوم بررسي چينه دان تا ابتداي دوازدهه و مرحله چهارم بررسي لوله گوارش از ابتداي دوازدهه تا ابتداي راست روده.بخش هاي مختلف لوله گوارش در اين بررسي، باز شده و در زير لوپ جهت تشخيص حضور آلودگي ها مشاهده گرديد. نمونه هاي جداسازي شده پس از فيكس در اتانول 70% و قرار گرفتن روي لام فيكس شد. تعداد سه گونه سستود Monopylidium passerinum، Anonchotaenia sp.، Raillietia tetragona، يك نمونه آكانتوسفال Mediorhynchus sp. و يك نمونه نماتود Hartertia gallinarum مورد شناسايي قرار گرفت.
    Thesis summary