Faculty - دانشکده کشاورزی
Associate Professor
Update: 2024-11-21
Mostafa Malecky
Faculty of Agriculture / Department of Animal Sciences
P.H.D dissertations
-
اثرات تغذيه گياه مرزه (خوزستاني) به همراه روغن ماهي و روغن سويا بر تخمير شكمبه، برخي فراسنجه هاي خوني، تركيب اسيدهاي چرب شير و عملكردگاوهاي شيري هلشتاين
مصطفي مهدي پورگل بته 2022چكيده: پژوهش حاضر با هدف بررسي اثرات روغن اسانسي و عصاره گياه مرزه خوزستاني(Satureja khuzistanica) بر شاخص هاي هضم و تخمير شكمبه در شرايط آزمايشگاهي (in vitro) در مرحله اول، و همينطور جهت مطالعه اثرات گياه كامل مرزه بر هضم خوراك، توليد شير، متابوليت هاي خوني و پروفايل اسيدهاي چرب شير در دو جيره حاوي روغن ماهي (FOD) و جيره حاوي روغن سويا (SOD) در گاوهاي شيري هلشتاين در مرحله دوم انجام گرفت. در آزمايشات مرحله اول، اثرات روغن اسانسي (SKEO) و عصاره هيدروالكلي (SKEX) گياه مرزه بر شاخص هاي تخمير شكمبه، سنتز پروتئين ميكروبي، جمعيت پروتوزآي شكمبه و توليد متان در دوزهاي صفر، 150(دوز پايين)، 300 و 450 (دوز متوسط) و 600 (دوز بالا) ميلي گرم بر ليتر مايع شكمبه در يك جيره پايه فاقد چربي و جيره هاي FOD و SOD مورد بررسي قرار گرفت. تركيب شيميايي روغن اسانسي و تركيبات اصلي عصاره هيدروالكلي به ترتيب با استفاده از GC-MS و HPLC تعيين شدند. در مرحله دوم تحقيق كه در شرايط مزرعه انجام شد، با استفاده از 10 رأس گاوشيري دو شكم زا (33/4±8/100 روز شيردهي) اثرات استفاده از گياه كامل مرزه (بر مبناي نتايج آزمايشات in vitro) بر شاخصهاي هضم خوراك، توليد و تركيب شير، و متابوليت هاي خوني در قالب يك آزمايش مربع لاتين1+ 4×4 مورد بررسي قرار گرفت. جيره هاي آزمايشي شامل 1) جيره پايه حاوي دو درصد روغن ماهي بدون مرزه (FOD)؛ 2) جيره پايه حاوي دو درصد روغن سويا بدون مرزه (SOD)؛ 3) جيره پايه حاوي دو درصد روغن ماهي (براساس ماده خشك) + 370 گرم گياه مرزه (FODs)؛ 4) جيره پايه حاوي دو درصد روغن سويا + 370 گرم گياه مرزه (SODs) ؛ 5) جيره پايه حاوي يك درصد روغن سويا+ يك درصد روغن ماهي + 370 گرم گياه مرزه (FSODs) بود. بر اساس آناليز شيميايي، كارواكرول ماده مؤثره اصلي روغن اسانسي و رزمارينيك اسيد تركيب فنلي اصلي در عصاره هيدروالكلي بود. در انكوباسيون هاي 144 ساعته، حداكثر گاز توليدي (A) بموازات افزايش دوز SKEO و SKEX به صورت خطي در تمامي جيره ها كاهش يافت (05/0> P). در انكوباسيون هاي 24 ساعته با جيره فاقد چربي، حجم گاز متان، درصد متان به كل گاز توليدي و همچنين متان توليدي به گرم ماده خشك هضم شده به ميزان قابل توجهي توسط هر دو افزودني SKEO (كاهش حجم گاز بميزان 14-69% بسته به دوز) و SKEX (به ميزان 7-58%) كاهش يافتند (05/0>
Thesis summary
Master Theses
-
اثرات نوع غلات مورد استفاده در استارتر و استفاده از انواع علوفه بر عملكرد گوساله هاي شيرخوار هلشتاين
رضوان عبدالملكي 2023هدف از اين پژوهش بررسي اثرات جيره آغازين با غالبيت جو و ذرت و استفاده از علوفه يونجه و كاه گندم بطور جداگانه بر عملكرد گوساله هاي شير خوار مي باشد. آزمايش حاضر با 36 راس گوساله هلشتاين در قالب يك طرح كاملا تصادفي بصورت فاكتوريل 2 (استارتر با غالبيت ذرت يا جو) در 3 ( عدم استفاده و يا استفاده از علوفه يونجه و كاه) انجام شد. تيمارهاي آزمايشي شامل 1) تغذيه با استارتر حاوي ذرت بالا ( 75 درصد غلات مورد استفاده در استارتر) بدون علوفه، 2) تغذيه با استارتر حاوي ذرت بالا به همراه يونجه بصورت آزاد، 3) تغذيه با استارتر حاوي ذرت بالا به همراه كاه بصورت آزاد، 4) تغذيه با استارتر حاوي جو بالا (75 درصد غلات مورد استفاده در استارتر) بدون علوفه، 5) تغذيه با استارتر حاوي جو بالا به همراه يونجه بصورت آزاد و 6) تغذيه با استارتر حاوي جو بالا به همراه كاه بصورت آزاد بودند. مصرف خوراك بصورت روزانه و افزايش وزن روزانه و رشد اسكلتي گوساله ها در روزهاي 15، 30، 45 و 60 اندازه گيري شد. مدفوع گوساله ها در روزهاي 10، 20، 30، 40، 50 و 60 آزمايش مورد ارزيابي قرار گرفتند. در اواخر آزمايش و سه روز بعد از شيرگيري از محتويات شكمبه گوساله ها جهت تعيين غلظت اسيدهاي چرب فرار و نيتروژن آمونياكي نمونه گيري شد. نتايج نشان داد كه مصرف كنسانتره، خوراك جامد و كل ماده خشك مصرفي در گوساله هاي تغذيه شده با جيره غالبيت جو به طور معني داري بيشتر از جيره غالبيت ذرت در دوره قبل و پس از شيرگيري و ميانگين كل دوره بود. ارائه علوفه بصورت آزاد باعث افزايش مصرف علوفه، خوراك جامد و كل ماده خشك مصرفي در دوره قبل و پس از شيرگيري و ميانگين كل دوره شد. افزايش وزن روزانه در دوره قبل از شيرگيري و ميانگين كل دوره در گوساله هاي تغذيه شده با جيره غالبيت جو بيشتر از ذرت بود. همچنين علوفه يونجه باعث بهبود افزايش وزن روزانه نسبت به علوفه كاه و تيمار بدون علوفه در دوره پس از شيرگيري و ميانگين كل دوره شد. نوع غله تاثيري بر بازده خوراك نداشت اما علوفه يونجه باعث بهبود بازده خوراك نسبت به كاه در دوره پس از شيرگيري شد. همچنين امتياز مدفوع در گوساله هاي تغذيه شده با جيره غالبيت جو كمتر از ذرت بود. تغيير نوع غله از ذرت به جو تاثير معني داري بر غلظت كل اسيدهاي چرب فرار نداشت، اما موجب تغيير پروفايل اسيدهاي چرب فرار شد به نحوي كه موجب كاهش نسبت
Thesis summary
-
تعيين ارزش غذايي كرم آرد و كرم مولد كمپوست (Eisenia) با استفاده از روشهاي آزمايشگاهي
مسعود احمدي 2023امروزه كمبود مواد پروتئيني، افزايش قيمت منابع پروتئيني وارداتي و بازده توليد كم از عوامل عمده محدود كننده صنعت دام كشور در توليد فرآوردههاي با ارزش دامي است. رغبت تحقيقات اخير شامل شناسايي و استفاده از جايگزين كننده هاي منابع زائد آلي قابل دسترس بعنوان خوراك دام مانند استفاده از برخي منابع تغذيهاي غيرمتعارف (كرم ميلورم و كرم ورمي كمپوست) در فرموله كردن جيره دام ميباشد. در فرايند توليد ورميكمپوست با استفاده از كرمها ، پسماندهاي آلي توسط كرمها خورده شده و به خوراك با ارزش غذايي بالا تبديل ميشوند خوراك كرم خاكي بعنوان يكي از مواد طبيعي مي باشد كه ميتواند بعنوان افزايش ارزش غذايي خوراك دام به جيره اضافه شود. اين پژوهش در قالب يك طرح كاملا تصادفي مورد تجزيه و تحليل آماري قرار گرفته است. تيمارها شامل سه مكمل، پايه حاوي كنجاله سويا، حاوي ميلورم و مكمل كرم ورمي كمپوست است. نتايج حاصل از آزمايش كينتيك توليد گاز و تعيين ارزش انرژتيك اين مكملها نشان داد كه تجزيه پذيري پروتئين در ساعات 4، 8، 24 و 30 به طور معني دار در تيمار كرم خاكي بيشتر از ميلورم بود. كرم خاكي نسبت به ميلورم سبب افزايش بخش كند تجزيه پروتئين و كاهش تجزيه پذيري مؤثر پروتئين در سرعت عبور 5 و 8 درصد در ساعت نسبت به ميلورم شد. ميزان پروتئين غير قابل تجزيه در شكمبه در مكمل كرم خاكي به طور معني دار بيشتر از مكمل ميلورم بود. غلظت كل اسيدهاي چرب فرار در دو مكمل كنترل و ميلورم به طور معني دار بيشتر از مكمل كرم خاكي بود. همچنين، پروفايل اسيدهاي چرب فرار نيز شامل كاهش نسبت استات و افزايش معني دار ايزوبوتيرات، والرات و ايزووالرات در مكمل كرم خاكي نسبت به مكمل كنترل و ميلورم بود. هضم ظاهري ماده خشك و هضم واقعي ماده خشك و آلي، ميزان هضم ظاهري ماده خشك در خوراك حاوي كرم خاكي به طور معني داري بيشتر از خوراك حاوي پروتئين ميلورم بود. حداكثر گاز توليدي در دو خوراك حاوي پروتئينهاي ميلورم و كرم ورمي كمپوست به طور معني دار كمتر از يونجه بود. همچنين در خوراك پروتئين كرم ورمي كمپوست مقدار T50 به طور معني-دار كمتر و نرخ توليد گاز بيشتر از خوراك پروتئين ميلورم و كنترل بود. نتايج اين تحقيق نشان داد كه مي توان از ضايعات ورمي كمپوست براي كاهش تجزيه پذيري پروتئين خام در شكمبه و افزايش پروتئين عبوري قابل هضم و همچنين بهبود قابليت
Thesis summary
-
مقايسه دقت برخي از مدل هاي غير خطي در توصيف پارامترهاي تجزيه پذيري در شكمبه
محمدمهدي محققي 2022يكي از مهم ترين چالش ها در صنعت دامپروري و تغذيه نشخواركنندگان، آگاهي از ارزش غذايي مواد خوراكي و ميزان تخمير آن در شكمبه مي باشد. براي اين منظور، ار روش هاي مختلفي استفاده مي شود. يكي از اين روش ها، روش كيسه هاي نايلوني (Nylon bag) مي باشد كه به منظور بررسي ميزان تجزيه پذيري مواد خوراكي در شكمبه استفاده مي شود. اين روش، شامل قرار دادن مقدار مشخصي از يك خوراك در داخل يك كيسه منفذ دار غير قابل تجزيه در شكمبه و اندازه گيري ميزان ناپديد شدن اجزاي آن خوراك در يك دوره زماني مشخص مي باشد. از آنجايي كه روند تجزيه پذيري مواد خوراكي در شكمبه در طول زمان انكوباسيون به صورت يك منحني مي باشد، لذا پيش بيني كينتيك تجزيه پذيري آن در شكمبه، بايست با يك مدل غير خطي انجام گيرد. براي اين منظور، انواع مدل هاي غير خطي مختلفي توسط محققين پيشنهاد شده است. اما از آنجائيكه هر كدام از اين مدل ها داراي دقت متفاوتي مي باشند لذا، تعيين دقت و اختلاف موجود در بين اين مدل ها، مي تواند در انتخاب يك مدل ايده آل بسيار تأثير گذار باشد. هدف از اين پژوهش، مقايسه دقت برخي از اين مدل ها از نظر پيش بيني كينتيك تجزيه پذيري مواد خوراكي در شكمبه مي باشد. براي انجام اين پژوهش از نتايج تجزيه پذيري ماده خشك به روش كيسه هاي نابلوني در 98 ماده خوراكي مختلف استفاده شد. اين نتايج از طريق جستجو در مقالات معتبر علمي و پژوهشي ارايه شده در مجلات و همايش هاي داخلي و خارجي معتبر به دست آمد. به منظور پيش بيني درصد تجزيه پذيري ماده خشك در شكمبه از 7 مدل غير خطي استفاده شد. اين مدل ها شامل مدل اكسپونانشيال (EXP)، اكسپونانشيال با زمان تاخير (EXPL)، فلر (FEL)، گومپرتز (GOM)، ميچرلينگ (MIT)، ويبول (WEB) و كوچي (CAU) بودند. ابتدا همه داده هاي تجزيه پذيري ماده خشك به دست آمده از مقالات مورد نظر با مدل هاي فوق برازش شدند. نكويي برازش مدل ها با استفاده از آماره هاي ميانگين مربعات خطا (MSE)، ضريب تعيين (R2)، انحراف مطلق ميانگين باقيمانده (RMAD) و ميانگين درصد خطا (MPE) انجام شد. از آماره هاي اطلاعات آكائيك (AIC)، نسبت تاييد (ER)، آماره اطلاعات بيزي (BIC)، فاكتور صحت (AF)، كارايي نسبي(RE) و از آزمون هاي دوربين-واتسون (DW)، تست اجرا و رابطه رگرسيون خطي بين مقادير مشاهده شده و پيش بيني شده به منظور بررسي دقت مدل ها استفاده شد. آناليز آ
Thesis summary
-
اثرات استفاده از سير و كومبوچا در تغذيه گوساله هاي هلشتاين بر برخي از شاخص هاي سلامتي و عملكرد رشد آن ها
محمود رباني 2021هدف از تحقيق حاضر بررسي اثرات استفاده از سير و كومبوچا در تغذيه گوساله هاي هلشتاين بر برخي از شاخص هاي سلامتي و عملكرد رشد آن ها بود. براي اين منظور آزمايشي با 24 راس گوساله هلشتاين كه 3روز بعد از تولد بطور تصادفي در چهار تيمار آزمايشي تقسيم شده و پس از طي يك دوره اداپتاسيون يك هفتگي به تيمارهاي آزمايشي به مدت 60 روز مورد پژوهش قرار گرفتند. در اين تحقيق از سير خام بعنوان يك منبع پري بيوتيكي و همچنين محيط كشت كومبوچا بعنوان يك تركيب حاوي باكتري هاي پروبيوتيك و اسيدهاي آلي استفاده شد. تيمارهاي آزمايشي شامل گروه شاهد بدون افزودني، گروه دريافت كننده روزانه 25 سي سي كومبوچا، گروه دريافت كننده روزانه 5/3 گرم سير بصورت رنده شده در آب و گروه دريافت كننده روزانه 25 سي سي كومبوچا و 5/3 گرم سير بودند. جهت بررسي افزايش وزن روزانه گوساله ها، پس از تعيين وزن همه گوساله ها در ابتداي آزمايش، گوساله ها در روزهاي 15، 30، 45 و 60 وزن كشي شدند. گوساله ها در شروع آزمايش و پايان دوره از لحاظ پارامترهاي بيومتريك (جدوگاه و دور سينه) بررسي شدند. خون گيري جهت بررسي فراسنجه هاي خوني وسط دوره و انتهاي دوره از طريق وريد وداج انجام شد. همچنين بعد از شيرگيري كه حدود 60 روزگي انجام گرفت در اواخر آزمايش از محتويات شكمبه گوساله ها نمونه گيري شد و غلظت اسيدهاي چرب و نيتروژن آمونياكي آن مورد برسي قرار گرفت. نتايج اين آزمايش نشان داد كه وزن نهايي، مصرف خوراك روزانه و افزايش وزن روزانه گوساله ها تحت تاثير افزودن سير و كومبوچا بصورت مجزا و يا باهم قرار نمي گيرد. نتايج نشان داد كه دريافت سير و كومبوچا توسط گوساله هاي هلشتاين تاثير معني داري بر صفات جدوگاه و دور سينه در آنها ندارد (05/0 Thesis summary
-
بررسي آزمايشگاهي اثر منابع مختلف نيترات به همراه سولفات منيزيوم بر تخمير شكمبه اي جيره هاي كنسانتره اي و علوفه اي
بهزاد عليشاهي 2021چكيده: اين پژوهش به منظور بررسي اثرات نمك هاي مختلف نيترات درسطوح مختلف به همراه سولفات منيزيوم بر فراسنجه هاي تخمير شكمبه اي در جيره هاي مختلف بصورت آزمايشگاهي در قالب 3 آزمايش صورت پذيرفت، در ابتدا در آزمايش اول از سه نمك نيترات سديم، نيترات پتاسيم و نيترات كلسيم در سه سطح (صفر، 10، 20 و 30 ميلي مولار) و دو جيره علوفه اي و كنسانتره اي استفاده شد، سپس آزمايش دوم با هدف بررسي اثرات نيترات پتاسيم و نيترات كلسيم در سطوح ياد شده در حضور سولفات منيزيوم (در سطوح صفر، 5 و 10 ميلي مولار) بر تخمير شكمبه انجام شد. در نهايت در آزمايش سوم اثرات سطوح انتخابي پايين تر (صفر، 5 و 10 ميلي مولار) نيترات سديم و كلسيم در مقايسه با اوره و اوره آهسته رهش در سه سطح (معادل سطوح نيترات به لحاظ محتوي نيتروژن) در دوجيره پر پروتئين(13%CP=) و كم پروتئين(8.5%CP=) بر شاخص هاي تخمير شكمبه صورت گرفت. در آزمايش اول پتانسيل توليد گاز در اثر افزودن هر سه فرم نمك هاي نيترات كاهش يافت، هرچند در سطوح بالاتر نيترات كلسيم اين كاهش كمتر شد فاز تاخير در اثر افزودن نمك هاي نيترات به جيره تحت تاثير قرار نگرفت(05/0P). توليد گاز حاصل از انكوباسيون24 ساعته همانند انكوباسيون 144 ساعته در جيره هاي علوفه اي و كنسانتره اي در اثر افزايش غلظت نيترات، كاهش يافت(05/0>P). با اينحال كاهش گاز توليدي به واسطه اثر نيترات ها در جيره علوفه اي بيشتر بود. همچنين در اثر افزودن نيترات ها در غلظت هاي بالا(20 و 30 ميلي مولار) به جيره ميزان هضم ماده خشك و آلي كاهش يافت، كه اين كاهش در نيترات كلسيم و در جيره علوفه اي محسوس تر بود. در دو جيره علوفه اي و كنسانتره اي افزودن نيترات سديم و پتاسيم منجر به افزايش نسبي ضريب تفكيك گرديد(01/0>P) ، اما اين افزايش در جيره علوفه اي و با استفاده از نيترات كلسيم محسوس تر بود. در آزمايش دوم اثر سولفات به جهت تسهيل در احياي نيتريت به آمونياك به همراه سوبستراي علوفه اي بررسي شد. به طور كلي سطوح 5 و 10 ميلي مولار سولفات در تيمارهاي فاقد نيترات تغيير محسوسي در شاخص هاي تخمير ايجاد نكردند. همچنين افزودن سولفات به همراه سطوح مختلف نيترات پتاسيم تغييري در شاخص هاي هضم و تخمير م
Thesis summary
-
بررسي آزمايشگاهي ارزش غذايي كاه كلزاي فرآوري شده با اشعه گاما و ساير روش هاي فرآوري كلاسيك
شاهو فتاحي 2019اين تحقيق به منظور بررسي مقايسه اي ارزش غذايي كاه كلزاي فرآوري شده به روش هاي مختلف فيزيكو شيميايي و بيولوژيكي با استفاده از آزمون توليد گاز انجام شد. لذا قبل از تعيين ارزش غذايي، طي چندين آزمايش، كاه كلزا تحت تيمارهاي مختلف فيزيكو شيميايي قرار گرفت. در آزمايش اول بخشي از كاه كلزا جهت فرآوري با پرتو گاما دزهاي (25، 50 و 100 كيلوگري) فرآوري شد. در آزمايش دوم بخشي ديگر از كاه كلزا جهت فرآوري با بخار فوق اشباع تحت فشار بالا استفاده شد. در آزمايش سوم كاه كلزا تحت تيمار غلظت-هاي مختلف هيدروكسيد كلسيم(25/0، 5/0 و 1 درصد وزني/حجمي) در دماهاي( 30، 75 و 120 درجه سانتي گراد) و زمان هاي (30، 60 و 90 دقيقه) فرآوري شد. فرآوري هاي مشابهي با اسيد سولفوريك، اسيد كلريدريك و سود انجام گرفت. همچنين در يك آزمايش جداگانه كاه كلزا ابتدا با هيدروكسيد كلسيم غلظت (صفر و 1 درصد) فرآوري شده، سپس با اوره ( صفر، 5/2 و 5 درصد) و ملاس (صفر و 1 درصد) سيلو گرديد. اين يا پاراگراف پايين؟ اين تحقيق به منظور اثر فرآوري كاه كلزا با اشعه گاما ( 25، 50 و 100 كيلوگري)، بخار فوق اشباع تحت فشار بالا ، فرآوري با هيدروكسيد كلسيم در غلضت هاي (25/0، 5/0 و 1 درصد وزني/حجمي)؛ دماهاي ( 30، 75 و 120 درجه سانتي گراد) و زمان هاي انكوباسيون(30، 60 و 90 دقيقه) ، در قالب طرح فاكتوريل انجام شد. فرآوري هاي مشابهي با اسيد سولفوريك، اسيد كلريدريك و سود انجام گرفت. همچنين در يك آزمايش جداگانه كاه كلزا ابتدا با هيدروكسيد كلسيم غلظت (صفر و 1 درصد) فرآوري شده، سپس با اوره ( صفر، 5/2 و 5 درصد) و ملاس (صفر و 1 درصد) سيلو گرديد. تركيب شيميايي تيمارها بعد از فرآوري با روش هاي استاندارد تعيين شد. آزمون توليد گاز 144 ساعته براي برآورد فراسنجه هاي كينتيك توليد گاز و آزمون توليد گاز 24 ساعته جهت تعيين شاخصهاي هضم و تخمير شكمبه اي تيمارها در 3 روز مختلف انجام شد. قبليت هضم انجام شد.نتايج نشان داد كه اثر تيمارهاي فرآوري هاي مختلف شده با روش هاي مختلف فرآوري بر تركيب شيميايي معني دار بود(05/0>p). در مجموع استفاده از هيدروكسيد كلسيم موجب كاهش محتوي پروتئين خام و ديواره سلولي گشت. همچنين تهيه سيلاژ با اوره و ملاس موجب افزايش محتوي پروتئين خام و كاهش ديوراه سلولي شد. بيشترين و كمترين پروتئين خام به ترتيب تيمار بخار فوق اشباع تحت فشار بالا و س
Thesis summary
-
بررسي ارزش غذايي برخي از گياهان مرتعي و داروئي مورد تعليف دام ها به روش آزمايشگاهي
محمد جواد ملك علايي 2018na
-
برآورد ارزش هاي اقتصادي صفات مهم وتعيين شاخص انتخاب درگوسفندان مهربان
ميثم پورطلوعي 2017اين مطالعه براي برآورد ضرايب اقتصادي و پارامتر هاي ژنتيكي صفات مهم اقتصادي و تعيين فرمول شاخص انتخاب در گوسفندان مهربان انجام شد. در اين مطالعه پارامترهاي توليـدي، توليـد مثلـي، مـديريتي و اقتصـادي حاصـل ازركورد گيري 1079 راس ميش مولد در 5 گله در طول يك چرخه توليد سالانه در سيستم روستائي مورد استفاده قـرارگرفت.به منظور تحليل هزينه- درآمد و برآورد ضـرايب اقتصـادي صـفات، معادلـه سـود تشـكيل شـد. جهـت محاسـبه ضرايب اقتصادي صفات سطح هر صفت موجود در معادله سود به اندازه يك واحد (1 درصد يا 1 كيلوگرم) افزايش داده شد، در حالي كه ساير صفات در حد ميـانگين نگـه داشـته شـدند.بـراي محاسـبه ضـرايب اقتصادي نسبي، ضريب اقتصادي مطلق هر صفت به مجموع ضرايب اقتصادي تقسـيم شـد .در اين پژوهش، 30530 ركورد مربوط به صفات وزن تولد، وزن از شيرگيري، وزن شش ماهگي،زنده ماني و تعداد بره متولدشده در هر زايش گوسفندان مهربان كه توسط معاونت امور دام استان همدان در طي سال هاي 1373تا 1393جمع آوري شده بود براي برآورد اجزاي واريانس و پارامترهاي ژنتيكي صفات مورد بررسي استفاده شدند.اجزاي واريانس صفات با مدل هاي حيواني چند متغيره و الگوريتم ميانگين اطلاعات بيشترين درستنمايي محدود شده (AIREML) برآورد شدند. فرمول شاخص انتخاب با استفاده از نتايج ضرايب اقتصادي و پارامترهاي ژنتيكي برآورد شده، با نرم افزار SAS به دست آمد. نتـايج نشان دادند كه وزن زنـده، پشم توليـدي و كود توليـدي، به ترتيب، 82/99 درصـد، 12/0درصـد و 05/0درصـد ازدرآمدها در سيستم يك بار زايش در سال و 87/99، 10/0، 05/0 درصددرآمدها در سيستم سه بار زايش در دوسال را تشكيل مي دهند. هزينه هاي تغذيـه و مـديريت درسيستم يكبار زايش در سال بـه ترتيـب 73/73و19/24 درصد و در سيستم سه بار زايش در دوسال به ترتيب 63/76 و 37/23 درصد از كل هزينه ها را شامل شدند. سود حاصل از پرورش گوسفند به ازاي هر رأس ميش درهر سال برابر با 515458 ريالدرسيستم يكبار زايش در سال و 1974129ريال در سيستم سه بار زايش در دو سال بود. ضـرايب اقتصـادي نسـبي صفات در گرايش حداكثر سود در سيستم يكبار زايش در سال به صورت76/17 براي زنده ماني ميش ها، 94/17 براي ميزان آبستني، 22/15 براي فراواني بره-زايي، 44/14 براي تعداد بره متولد شده در هر زايش مـيش، 29/17 براي وزن بره در حين فروش، 95/0 براي پشم توليـدي،
Thesis summary
-
تعيين ارزش غذايي سيلاژ كمپوست قارچ و مقايسه آن با سيلاژ ذرت به روشin vivo و in vitro
سارا كلوندي 2017هدف از اين مطالعه تعيين ارزش غذايي ضايعات كمپوست قارچ و بررسي امكان سيلو كردن آن بود و مقايسه آن با سيلوي ذرت بود. براي اين منظور از علوفه كامل ذرت، ضايعات كمپوست قارچ و ملاس چغندر قند استفاده شد. قبل از سيلو كردن ضايعات كمپوست قارچ، بخشي از آن با آب شسته شد و در معرض هواي آزاد قرار داده شد تا درصد ماده خشك آن به اندازه مناسب براي سيلو كردن برسد. بخشي از ضايعات كمپوست قارچ شسته شده و شسته نشده بدون افزودني و بخشي ديگر با اضافه كردن دو سطح 5/7 و 15 درصد ملاس به آن هاسيلو گرديد. تيمارهاي آزمايشي شامل 1) سيلاز ذرت 2) سيلاژ كمپوست قارچ 3) سيلاژ كمپوست قارچ با سطح 5/7 % ملاس 4) سيلاژ كمپوست قارچ با سطح 15 % ملاس 5) سيلاژ كمپوست قارچ شسته شده با سطح 5/7 % ملاس 6) سيلاژ كمپوست قارچ شسته شده با سطح 15 % ملاس بودند. تركيب شيميايي سيلاژها در روزهاي صفر، 30 و 60 پس از سيلو كردن و قابليت هضم آن هابهروشدرونتني در روز 60 پس از سيلو كردن تعيين شد. خصوصيات كيفي سيلاژها شامل اندازه گيري pH، غلظت كربوهيدرات-هايمحلولدرآب،اسيدلاكتيك،كلاسيدهايچربفراروآمونياكدرزمان هاي 30 و 60 بعد از سيلو كردن اندازه گيري شد.همچنين كينتيك توليد گاز سيلاژها و پتانسيل هضم و تخمير آنها در روزهاي 30 و 60 اندازه گيري شد. نتايج حاصل از آزمايش نشان داد كه تركيب شيميايي تيمارها تحت تأثير سيلو كردن قرار گرفت. مقدار NDF و ADF در تيمارهاي 3، 4، 5 و 6 كاهش معني داري يافت (05/0>p). قابليت هضم ماده خشك، ماده آلي، پروتئين خام، NDF و ADF سيلاژهاي ضايعات كمپوست قارچ تحت تأثير سطوح مختلف ملاس قرار گرفت و افزايشيافت اما اين مؤلفه ها در سيلاژهاي كمپوست قارچ پايين تر از سيلاژ ذرت بود (05/0>p). سيلوكردن باعث كاهش معني داري در ميزان كربوهيدرات هايمحلول در آب و pH تيمارها شد. مقادير حاصل از آزمون توليد گاز نشان داد كه در بين تيمارها از نظر پارامترهايA و L تفاوت معني داري وجود داشت (05/0>p) و سيلاژ ذرت در هر دو زمان 30 و 60 روز نسبت به ساير تيمارها بالاترين مقدار A را داشت. همچنين با افزايش سطح ملاس مقدار گاز توليدي افزايش يافت. نتايج نشان داد كه با افزايش سطح ملاس در سيلاژهاي ضايعات كمپوست قارچ مقدار قابليت هضم واقعي ماده خشك، انرژي قابل متابوليسم و قابليت هضم ماده آلي افزايش يافت. بطور كلي نتايج نشان داد كه سيلاژ ضايعات
Thesis summary
-
مطالعۀ آزمايشگاهي اثرات سطوح و اشكال مختلف سير و سالينومايسين بر تخميرشكمبه
نسيبه نويدي مقدم 2017هدف از انجام اين پژوهش بررسي اثرات سطوح مختلف سير تر و خشك، روغن اسانسي سير و آنتي بيوتيك سالينومايسين بر فراسنجه هاي هضم و تخمير شكمبه بود. اين تحقيق در قالب دو مجموعه انكوباسيون شامل انكوباسيونهاي 144 ساعته براي تعيين كينتيك توليد گاز و انكوباسيونهاي 24 ساعته براي تعيين اثرات تيمارها بر هضم شكمبه اي، غلظت اسيدهاي چرب فرار و آمونياك مايع شكمبه انجام شد. همچنين اثرات تيمارها بر تركيب ميكروبي شكمبه با استفاده از روش هاي مولكولي و آزمايش Real Time PCR مورد بررسي قرار گرفت. اين پژوهش در قالب يك طرح كاملا تصادفي براي هر كدام از اشكال سير و سالينو مايسين بطور جداگانه انجام شد كه تيمارها به ترتيب شامل سطوح سير تر و خشك بر اساس ماده خشك برابر با 0، 5/1، 3، 6 و 12 گرم بر ليتر بود. سطوح روغن اسانسي سير برابر با 0، 150، 300، 450 و 600 ميلي گرم بر ليتر و سطوح مورد استفاده براي آنتي بيوتيك سالينومايسين برابر با 0، 2، 4، 8 و 16 ميلي گرم بر ليتر بودند و هر آزمايش 3 بار تكرار گرديد. مايع شكمبه از 3 راس گوسفند فيستولا گذاري شده نژاد مهربان از مزرعه عباس آباد دانشگاه بوعلي سينا همدان استحصال گرديد. جيره مورد استفاده شامل يونجه، جو و كاه بود كه با نسبت 60 به 40 علوفه به كنسانتره مورد استفاده قرار گرفت. نتايج بدست آمده از كينتيك توليد گاز در اين آزمايش نشان داد كه در تيمارهاي دريافت كننده سير تر و خشك پتانسيل توليد گاز و نرخ توليد گاز نسبت به تيمار شاهد افزايش داشت ولي زمان رسيدن به حداكثر گاز توليدي كاهش يافت )05/0(P<. در تيمارهاي دريافت كننده روغن اسانسي سير مشاهده گرديد كه حداكثر گاز توليدي نسبت به تيمار شاهد افزايش معني داري داشت و مدت زمان رسيدن به حداكثر گاز توليدي نيز كاهش يافت )05/0(P<. تيمارهاي دريافت كننده سالينومايسين نشان د ادند كه در سطوح 16، 8 و 4 ميلي گرم بر ليتر پتانسيل گاز توليدي به لحاظ آماري بالاتر از تيمار شاهد گرديد )05/0(P<، اما فاز تاخير در مجموع بموازات افزايش سالينو مايسين افزايش يافت )05/0(P<. در آزمايشات 24 ساعته مشاهده گرديد كه تيمارهاي دريافت كننده سطوح سير خشك و سير تر در اندازه گيري هاي ذيل: مقدار گاز توليدي در 24 ساعت، قابليت هضم ظاهري و واقعي ماده خشك، قابليت هضم واقعي ماده آلي، فاكتور تفكيك و اسيدهاي چرب فرار نسبت به تيمار شاهد مقادير بالاتري داشتند )
Thesis summary
-
تاثير منابع مختلف چربي و سطوح مختلف متيونين در جيره بر عملكرد، خصوصيات لاشه، وزن اندام هاي گوارشي و وضعيت سيستم ايمني بلدرچين ژاپني
محسن كاشفي لعل 2016اين آزمايش به منظور بررسي تاثير منابع مختلف چربي و سطوح مختلف متيونين در جيره بر عملكرد، خصوصيات لاشه، وزن اندام هاي گوارشي و وضعيت سيستم ايمني بلدرچين هاي ژاپني انجام شد. تعداد 768 قطعه بلدرچين ژاپني از سن 15 تا 35 روزگي در قالب يك آزمايش فاكتوريل 3×4 به12 تيمار و هر تيمار داراي چهار تكرار و هر تكرار شامل 16 قطعه بلدرچين ژاپني اختصاص داده شدند. فاكتورهاي مورد بررسي شامل منبع چربي (بدون چربي، روغن سويا، روغن ماهي كيلكا و چربي طيور) و سطح متيونين جيره (در سطح توصيه NRC(1994)، 10 درصد بيشتر از توصيه NRC(1994) و 20 درصد بيشتر از توصيه NRC (1994) بودند. مقدار خوراك مصرفي، افزايش وزن و ضريب تبديل غذايي هر واحد آزمايشي بطور هفتگي اندازه گيري و تعداد تلفات هر واحد آزمايشي بصورت روزانه ثبت شدند. در سن 16 روزگي واكسن نيوكاسل به صورت آشاميدني داده شد و در سن 22 روزگي نمونه هاي خون به منظور تعيين تيتر آنتي بادي بر عليه واكسن نيوكاسل به طور تصادفي از دو قطعه پرنده از هر واحد آزمايشي گرفته شدند. در سن 22 روزگي سوسپانسيون 5 درصد گلبول قرمز خون گوسفند به پرنده هاي خونگيري شده از هر واحد آزمايشي تزريق و در سن 28 روزگي نمونه هاي خون به منظور تعيين تيتر آنتي بادي در پاسخ به اولين تزريق سوسپانسيون 5 درصد گلبول قرمز خون گوسفند از همان دو پرنده از هر قفس گرفته شدند. در سن 28 روزگي مجددا سوسپانسيون 5 درصد گلبول قرمز خون گوسفند به همان دو پرنده خونگيري شده از هر قفس تزريق و در سن 34 روزگي نمونه هاي خون به منظور تعيين تيتر آنتي بادي در پاسخ به دومين تزريق سوسپانسيون 5 درصد گلبول قرمز خون گوسفند از همان دو پرنده از هر قفس گرفته شدند. در پايان آزمايش (سن 35 روزگي) از هر واحد آزمايشي دو قطعه پرنده به طور تصادفي انتخاب و كشتار شدند و وزن نسبي (درصد) لاشه و اجزاي لاشه شامل سينه، ران ها، گردن، بال ها، پشت و پا و وزن نسبي (درصد) اندام هاي داخلي شامل قلب، كبد، سنگدان، لوزالمعده، پيش معده، طحال، غده بورس فابريسيوس و همچنين چربي محوطه شكمي و وزن نسبي (درصد) قسمت هاي مختلف روده باريك شامل دوازدهه، تهي روده و ايلئوم و طول قسمتهاي مختلف روده شامل دوازدهه، تهي روده، ايلئوم و روده هاي كور اندازه گيري شدند. نتايج اين آزمايش نشان دادند كه در كل دوره پرورش مقدار مصرف خوراك، افزايش وزن و وزن بدن بلدرچين هاي
Thesis summary
-
تأثير سطوح مختلف پودر آويشن شيرازي و جوانه ميخك در جيره بر عملكرد، خصوصيات لاشه و وضعيت سيستم ايمني جوجه هاي گوشتي
محمد فرزانه فر 2016به منظور بررسي تأثير سطوح مختلف پودر آويشن شيرازي و جوانه ميخك در جيره بر عملكرد، خصوصيات لاشه و وضعيت سيستم ايمني جوجه هاي گوشتي، آزمايشي در قالب طرح كاملاً تصادفي با شش تيمار، چهار تكرار و 18 پرنده در هر تكرار به مدت 6 هفته انجام شد. تيمارهاي آزمايشي شامل جيره شاهد، جيره حاوي 02/0 درصد آنتي بيوتيك محرك رشد ويرجينيامايسين، جيره حاوي 50/0 درصد پودر آويشن شيرازي و 2/0 درصد پودر جوانه ميخك، جيره حاوي 50/0 درصد پودر آويشن شيرازي و 4/0 درصد پودر جوانه ميخك، جيره حاوي 1 درصد پودر آويشن شيرازي و 2/0 درصد پودر جوانه ميخك و جيره حاوي 1 درصد پودر آويشن شيرازي و 4/0 درصد پودر جوانه ميخك بودند كه براي سه دوره پرورش و بر طبق احتياجات مواد مغذي سويه تجاري راس 308 تنظيم شدند. افزايش وزن، خوراك مصرفي و ضريب تبديل غذايي به صورت هفتگي، پايان هر دوره پرورش و نيز در كل دوره آزمايش اندازه گيري شدند. در سن 19 روزگي، واكسن نيوكاسل به صورت آشاميدني به جوجه ها داده شد و در سن 25 روزگي نمونه هاي خون از دو قطعه پرنده از هر تكرار جمع آوري شدند. در پايان دوره آزمايش (سن 42 روزگي)، دو قطعه پرنده از هر تكرار به طور تصادفي انتخاب و كشتار شدند و ويژگي هاي لاشه شامل وزن نسبي (درصد) لاشه خالي شده گرم، سينه، ران، پشت، بال، گردن و چربي محوطه شكمي و همچنين وزن نسبي (درصد) اندام هاي محوطه شكمي شامل قلب، كبد، سنگدان، پيش معده، لوزالمعده، طحال، بورس فابريسيوس، دوازدهه، تهي روده، ايلئوم و روده هاي كور و نيز طول بخش هاي مختلف روده شامل دوازدهه، تهي روده، ايلئوم و روده هاي كور مورد اندازه گيري قرار گرفتند. نتايج اين مطالعه نشان دادند كه در كل دوره پرورش، اثر تيمارهاي آزمايشي بر مصرف خوراك (گرم)در سن 14 تا 21 روزگي بين تيمار شاهد و 02/0 ويرجينيامايسين و 5/0 پودر آويشن شيرازي و4/0درصد پودر جوانه ميخك به طور معني داري بيشتر از جوجه هاي تغذيه شده با جيره حاوي 1 درصد پودر آويشن شيرازي و 2/0 درصد پودر جوانه ميخك (05/0 > P) بود. اثر تيمارهاي آزمايشي بر ميانگين افزايش وزن جوجه ها (گرم) در سن 14تا21روزگي بين تيمارشاهدو02/0ويرجينيا ميسين به طور معني داري بيشتراز جوجه هاي تغذيه شده با جيره حاوي 5/. درصد پودر آويشن شيرازي و2/0درصد پودر جوانه ميخك و 1 درصد پودر آويشن شيرازي و2/0درصد پودر جوانه ميخك و 1 درصد پودر آويشن شي
Thesis summary
-
بررسي تاثير استفاده از پسمانده پايه قارچ دكمه اي در تغذيه بره هاي نر مهربان
مجيد يوسفي 2016هدف از مطالعه حاضر تعيين تركيب شيميايي، ارزش انرژي زايي و همچنين تجزيه پذيري شكمبه اي پسماند پايه قارچ دكمه اي و بررسي اثرات استفاده از آن در جيره بره هاي پرواري بر قابليت هضم جيره، عملكرد رشدي بره ها و برخي فراسنجه هاي خوني آنها بود. ارزش انرژي زايي پسماند قارچ درمقايسه با يونجه در آزمايش اول با استفاده از آزمون توليد گاز به دست آمد. تجزيه پذيري شكمبه اي پروتئين پسماند قارچ در آزمايش دوم با استفاده از كيسه هاي نايلوني تعيين شد. در آزمايش سوم و چهارم، اثرات استفاده از پسماند قارچ بر عملكرد رشدي بره هاي پرواري و گوارش پذيري جيره با استفاده از 24 راس بره نر مهربان با ميانگينوزن زنده 9/3± 8/25 كيلوگرم و 3تا4 ماه سن در قالب يك طرح كاملا تصادفي در 4 تيمار به مدت به ترتيب 60 و 15 روز مورد بررسي قرار كرفت. جيره هاي آزمايشي متشكل بود ازيك جيره پايه براي بره هاي پرواري كه با سطوح مختلف پسماند قارچ و تفاله چغندر قند مكمل شده بودند شامل: جيره شاهد (بدون ضايعات قارچ)؛ جيره حاوي 100 گرم پسماند قارچ؛ جيره حاوي 200 گرم پسماند قارچ؛ و جيره حاوي 200 گرم پسماند قارچ و 156گرم تفاله چغندر قند بود. به منظور اندازه گيري پارامترهاي خوني در روزهاي 30 و 60 خون گيري از همه بره ها صورت پذيرفت. جهت بررسي فراسنجه هاي تخميري در روز آخر آزمايش اول از 24 راس از بره ها مايع شكمبه استحصال شد. نتايج مربوط به تركيب شيميايي پسماند پايه قارچ حاكي از محتوي نسبتا بالاي پروتئين خام (5/24 درصد) و NDF نسبتا پايين (9/34 درصد) بود. محتوي انرژي قابل متابوليسم آن 7/7 مگا ژول بود كه 20 درصد كمتر از يونجه بود. در آزمايش دوم مشخص شد كه پسماند قارچ داراي پروتئين با تجزيه پذيري شكمبه اي بالا مي باشد، به طوري كه بخش با تجزيه پذيري شكمبه اي (RDP) معادل 6/70درصد و تجزيه پذيري مؤثر شكمبه اي پروتئين آن در نرخ عبور 5 درصد 5/81 درصد بود. استفاده از پسماند قارچ در سطوح 10% و 20% ويا 20% به علاوه تفاله چغندر تأثير معني داري بر عملكرد رشدي بره هاي پروراي نداشت (05/0 Thesis summary
-
مطالعه اثرات سطوح مختلف سير بر صفات عملكردي و برخي فراسنجه هاي خون بره هاي پرواري
ميلاد داوريان 2016هدف از اين مطالعه، بررسي اثرات سطوح مختلف سير خام و سير خشك بر عملكرد، فراسنجه هاي تخمير، جمعيت پروتوزوآها، قابليت هضم و فراسنجه هاي خون در بره هاي پرواري بود. براي اين منظور، 30 راس بره نر نژاد مهربان با متوسط وزن بدن 9/3± 8/25 كيلوگرم و 8-9 ماه سن در قالب طرح كاملا تصادفي با 5 سطح مورد استفاده قرار گرفتند. تيمارهاي آزمايشي تحت تغذيه يك جيره پرواري كه با سطوح مختلف سير (گرم در كيلوگرم بر اساس ماده خشك) كه شامل: شاهد (بدون سير)، 31، 62 گرم سير خشك و 75 و 150 گرم سير خام بود. به جهت اندازه گيري پارامترهاي خوني و بدست آوردن سرم و پلاسما در روزهاي 30 و 60 خون گيري از همه بره ها صورت پذيرفت. جهت بررسي فراسنجه هاي تخميري و جمعيت پروتوزوآها در روز آخر آزمايش از 15 راس از بره ها مايع شكمبه استحصال شد. قابليت هضم با دو روش كلاسيك(15 بره) و استفاده از ماركر (30 بره) انجام شد. نتايج نشان داد كه استفاده از سير خام و سير خشك در جيره باعث بهبود عملكرد بره هاي پرواري شد. افزايش وزن روزانه و ضريب تبديل خوراك دام هاي تيمار 150 و 75 گرم سير خام در كيلوگرم و 31 و 62 گرم سير خشك در كيلوگرم و همينطور افزايش وزن اين دام ها در بين روزهاي 30 تا 60 با تفاوت معني داري بالاتر از تيمار شاهد بود (P<0/05). ولي خوراك مصرفي تحت تاثير تيمارهاي آزمايشي قرار نگرفت (P>0/05). نتايج اندازه گيري فراسنجه هاي خوني نشان داد كه سطوح گلوكز، آلبومين، پروتئين تام، HDL-كلسترول و آنزيم گلوتاتيون پراكسيداز تحت تاثير سير خام و سير خشك با تفاوت آماري بالاتر از تيمار شاهد بودند(P<0/05) و سطوح كلسترول، LDL-كلسترول، اوره و آنزيم آلكالين فسفاتاز در تيمار شاهد با تفاوت آماري بالاتر از ساير تيمارها بود (P<0/05). در مورد ميزان تري گليسيريد تنها تيمار 150 گرم در كيلوگرم سير خام بالاتر از تيمار شاهد بود و باقي تيمارها با اختلاف آماري پايين تر از تيمار شاهد بودند. براساس نتايج اندازه گيري فراسنجه هاي تخميري، كل اسيدهاي چرب فرار توليدي،ميزان پروپيونات و نسبت پروپيونات به استات افزايش ولي ميزان استات توليدي كاهشي را در تيمارهاي دريافت كننده سير با تفاوت آماري نسبت به تيمار شاهد نشان دادند. اما بوتيرات، والريك و ايزو-والريك تفاوتي نداشت آمونياك نيز با وجود تفاوت عددي اختلاف معني داري نداشت. تفاوت بين نتايج حاصل از شمارش پروتوزو
Thesis summary
-
تعيين ارزش غذايي برخي از گو نه هاي غالب جلبك هاي دريايي ايران با استفاده از روش هاي آزمايشگاهي
كاظم موسوي شوانه 2015هدف از اين پژوهش تعيين ارزش غذايي برخي از گونه هاي غالب جلبك دريايي ايران با استفاده از روشهاي آزمايشگاهي در قالب طرح كاملا تصادفي به صورت 3 آزمايش جداگانه انجام شد. گونه هاي جلبك عبارت بودند از: انترومورفا1، انترومورفا2، اولوا لينزيا، ساراگاسوم، گراسيلاريوپسيز پرسيكا، هئيپنا فلجلفرميس. آزمايش اول جهت تعيين كينتيك توليد گاز نمونه ها، آزمايش دوم جهت تعيين قابليت هضم و تخمير شكمبه اي نمونه ها انجام شد و آزمايش آخر بمنظور بررسي استفاده از جلبكهاي انترومورفا 1 و 2 (در سطوح 15 و 30%)، ساراگاسوم (15 و 30%) و گراسيلاريوپسيز (25 و 50%) در يك جيره عملي انجام شد. در آزمايشات اول و دوم نمونه ها با يك نمونه يونجه استاندارد مقايسه شدند. نتايج آزمايشات نشان دادند كه خاكستر و پروتئين انترومورفا2 به طور معني داري از ساير تيمارها بالاتر مي باشد (05/0>P) در بين گونه هاي جلبك،گراسيلاريوپسيز بالاترين NDF و هيپنئا فلجليفرميس بالاترين ADF را داشتند. در آزمايش كينتيك، گراسيلاريوپسيز بالاترين پتانسيل توليد گاز (a) و ساراگاسوم پايين ترين نرخ توليد گاز (µ) را در بين جلبكها داشتند (05/0>P). در آزمايش دوم ميزان توليد گاز طي 24 ساعت انكوباسيون (24GP) و غلظت اسيد هاي چرب فرار كل(VFA) در گراسيلاريوپسيز بالاتر از همه گونه هاي جلبك بود (05/0>P). همچنين ميزان هضم ماده خشك (IVTDMD) و آلي (IVOMD) در گونه هاي انترومورفا2 و اولوا لينزا و توده ميكروبي (MB) در گونه ساراگاسوم نسبت به ساير گونه ها به صورت معني داري (05/0>P) بيشتر بود. در آزمايش سوم و در بين جيره ها، جيره با 30 درصد انترومورفا1 داراي بالاترين قابليت هضم واقعي بود(05/0>P). نتايج اين آزمايش نشان داد كه اضافه كردن جلبكها به جيره باعث افزايش قابليت هضم ظاهري، قابليت هضم واقعي، قابليت هضم ماده آلي مي شود. استفاده از جلبكها در جيره علاوه بر كاهش هزينه ها، در نسبتهاي پايين موجب افزايش غلظت اسيدهاي چرب فرار و در نسبتهاي بالاتر موجب افزايش توده ميكروبي گرديد.
Thesis summary
-
تعيين ارزش غذايي ضايعات بوجاري دانههاي ماشك، گاودانه و عدس به روشهاي برون تني
قدرت محمدي جيراباد 2015اﯾﻦ ﭘﮋوﻫﺶ ﺑﺎ ﻫﺪف ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺗﺮﮐﯿﺐ ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و روﻧﺪ ﺗﺠﺰﯾﻪﭘﺬﯾﺮي ﺷﮑﻤﺒﻪاي و همچنين برخي شاخصهاي توليد گاز ﺿﺎﯾﻌﺎت ﺣﺎﺻﻞ از ﺑﻮﺟﺎري داﻧﻪﻫﺎي ﻣﺎﺷﮏ، ﮔﺎوداﻧﻪ و عدس اﻧﺠﺎم ﮔﺮﻓﺖ. در ابتدا ﺗﺮﮐﯿب ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎي ﺿﺎﯾﻌﺎت ﺑﻮﺟﺎري داﻧﻪها ﺷﺎﻣﻞ ﻣﺎده ﺧﺸﮏ، ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﺧﺎم، ﭼﺮﺑﯽ ﺧﺎم، ﻣﺎده آﻟﯽ، ﺧﺎﮐﺴﺘﺮ ﺧﺎم، اﻟﯿﺎف ﻧﺎﻣﺤﻠﻮل در ﺷﻮﯾﻨﺪه ﺧﻨﺜﯽ (NDF) و اﻟﯿﺎف ﻧﺎﻣﺤﻠﻮل در ﺷﻮﯾﻨﺪه اﺳﯿﺪي (ADF) اﻧﺪازه ﮔﯿﺮي ﺷﺪﻧﺪ. در آزﻣﺎﯾﺶ اول، ﺗﺠﺰﯾﻪ ﭘﺬﯾﺮي شكمبه اي ضايعات ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از 3 راس ﮔﻮﺳﻔﻨﺪ ﻧﺮ ﻣﻐﺎﻧﯽ ﻓﯿﺴﺘﻮﻟﻪ ﮔﺬاري ﺷﺪه در زﻣﺎنﻫﺎي 2، 4، 8، 12، 24، 48 و 72 ﺳﺎﻋﺖ تعيين شد. در آزمايش دوم كينتيك توليد گاز و در آزمايش سوم قابليت هضم و تخمير ضايعات با استفاده از آزمون توليد گاز مورد بررسي قرار گرفت. در آزمايش آخر اثرات جايگزيني نسبتهاي مختلف از ضايعات در جيره بر ميزان هضم و تخمير آنها بررسي شد. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﻣﯿﺰان ﺗﺠﺰﯾﻪ ﭘﺬﯾﺮي شكمبه اي ﻣﺎده ﺧﺸﮏ ﺿﺎﯾﻌﺎت ﺑﻮﺟﺎري داﻧﻪ ﻣﺎﺷﮏ 18/70، گاودانه 48/73 و عدس 57/68 درصد و ميزان تجزيه پذيري مؤثر ﻣﺎده ﺧﺸﮏ ﺑﺎ ﻧﺮخ ﻋﺒﻮر 2 درﺻﺪ در ضايعات بوجاري مذكور بترتيب 77/70، 98/72 و 4/76 درﺻﺪ بود. درآزمايش دوم، حداكثر توليد گاز در ضايعات بوجاري دانههاي ماشك،گاودانه و عدس بترتيب 53/72، 22/69 و 95/63 ميلي ليتر بر 200 ميلي گرم ماده خشك بود. قابليت هضم حقيقي ماده خشك ضايعات بوجاري مذكور نيز بترتيب 3/83، 6/83 و 87/78 درصد. غلظت اسيدهاي چرب فرار نيز در ضايعات بوجاري گاودانه بيشتر از ديگر ضايعات بود. همچنين با جايگزيني سطوح 5/17 و 35 درصد اين ضايعات بوجاري در جيره برههاي در حال رشد موجب افزايش توليد گاز در مقايسه با شاهد گرديد. بيشترين ميزان توليد پروتئين ميكروبي در جيره حاوي 35 درصد عدس و كمترين ميزان اين مؤلفه در جيرههاي حاوي 35 درصد گاودانه و 5/17 درصد ماشك بود. غلظت كل اسيدهاي چرب فرار در جيره شاهد كمترين و در جيره حاوي 35 درصد گاودانه بيشترين مقدار را به خود اختصاص داد. جيرهها از نظر قابليت هضم ظاهري و حقيقي ماده خشك و قابليت هضم حقيقي ماده آلي اختلاف معني داري با هم نداشتند.
Thesis summary
-
مقايسه مدل هاي مختلف رگرسيون تصادفي لژاندر داراي ساختارهاي متفاوت واريانس باقي مانده براي برآورد مؤلفه هاي واريانس وزن بدن در گوسفند مغاني
محسن فرازنده شهركي 2015پژوهش حاضر به منظور مقايسه مدل هاي رگرسيون تصادفي داراي توابع لژاندر و ساختارهاي متفاوت واريانس باقي مانده براي برآورد اجزاي واريانس وزن بدن گوسفند مغاني انجام شد. داده هاي به كار برده شده در اين پژوهش شامل 10354 ركورد وزن بدن 63 تا 416 روزگي مربوط به 2931 رأس گوسفند مغاني بود كه در طي سال هاي 1373 تا 1392 در ايستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند مغاني واقع در شهرستان جعفرآباد مغان استان اردبيل جمع آوري شده بودند. نرم افزارهاي Excel، Access و Minitab جهت ويرايش و آماده سازي داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. اثرات ثابت مؤثر بر وزن بدن با كمك تجزيه مدل هاي خطي تعميم يافته با نرم افزار SAS تعيين شدند. مدل هاي رگرسيون تصادفي به كار برده شده براي برآورد اجزاي واريانس، شامل اثرات ثابت گروه هاي هم دوره (سال تولد - فصل تولد - نوع تولد - جنس) و سن مادر هنگام زايش، يك رگرسيون ثابت براي برازش ميانگين تغييرات وزن بدن در جمعيت و رگرسيون هاي تصادفي براي برازش اثرات تصادفي ژنتيكي افزايشي مستقيم، محيط دائمي، ژنتيكي افزايشي مادري و محيط مادري بودند. در مدل هاي مورد بررسي، توابع لژاندر درجه 3 يا 4 براي رگرسيون ثابت و رتبه هاي رگرسيون هاي تصادفي ژنتيك افزايش مستقيم، ژنتيكي افزايشي مادري و محيط دائمي و رتبه 2 يا 3 براي رگرسيون تصادفي محيط مادري برازش شدند. مدل ها به صورت كامل يا كاهش يافته داراي دو يا سه اثر تصادفي برازش شدند. در مدل هاي كاهش يافته داراي سه اثر تصادفي، اثر محيط مادري و در مدل هاي كاهش يافته داراي دو اثر تصادفي اثرات محيط مادري و ژنتيكي افزايشي مادري از مدل حذف شدند. در همه مدل ها واريانس باقيمانده به صورت همگن يا ناهمگن در فاصله هاي زماني 10 روزه، يك ماهه يا سه ماهه در نظر گرفته شد. اجزاي واريانس با كمك نرم افزار Wombat برآورد شدند و مدل ها بر اساس معيار آكايك (AIC)، معيار اطلاعات بيزين (BIC) و آزمون نسبت درست نمايي (LRT) مورد مقايسه قرار گرفتند. ساختار واريانس باقيمانده در برخي از مدل ها برآوردهاي واريانس ژنتيك افزايشي مستقيم و مادري را تحت تأثير قرار داد، به گونه اي كه بيشتر تفاوت بين مدل هاي داراي ساختارهاي همگن و ناهمگن واريانس مشاهده شد. در مدل هاي ديگر، ساختارهاي متفاوت واريانس باقيمانده تأثيري بر واريانس ژنتيكي افزايشي مستقيم و مادري نداشتند. ساختارهاي واريانس باقيم
Thesis summary
-
مطالعه اثرات سطوح مختلف روغن هاي اسانسي گل مريم و بومادران بر تخمير شكمبه اي با استفاده از تكنيك توليد گاز
مينا كهوند 2014 -
مقايسه مدل هاي مختلف رگرسيون تصادفي با تركيب چندجمله اي هاي بي اسپلاين و معمولي در برآورد مولفه هاي واريانس وزن بدن گوسفند مغاني
حميدرضا ظروفي 2014 -
مطالعه اثرات نوع و سطوح مختلف چربي بر پتانسيل هضم و تخمير شكمبه اي و نياز ميكروبي شكمبه به عنصر روي با استفاده از آزمون توليد گاز
حسين ترابي 2013 -
بررسي آزمايشگاهي اثرات روشهاي مختلف فرآوري بر ارزش غذايي اندام هوايي سيب زميني
حسين نوردار 2013 -
استفاده از شاخ و برگ فرآروري شده سيب زميني در تغذيه بره هاي مهربان
محمود قدبيگي 2012